Wat zijn de spelregels van padel?

Padel is een snelgroeiende racketsport die steeds populairder wordt over de hele wereld. Het is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld in een glazen kooi met speciale rackets en ballen. In deze blog leggen we de basisregels van padel uit zodat je zonder zorgen en goed voorbereid het veld op kunt stappen!

Het speelveld

Het padelveld is rechthoekig, 20 meter lang en 10 meter breed, omgeven door muren en hekken van gaas en glas. Het veld is verdeeld in twee helften door een net. Aan elke zijde van het net bevinden zich twee servicevakken en twee ontvangende vakken, vergelijkbaar met tennis.

Het materiaal

Padel wordt gespeeld met een speciale padelracket en een padelbal. Padelrackets zijn kleiner dan tennisrackets en hebben geen snaren. Ze zijn gemaakt van een solide materiaal, zoals carbon of glasvezel, met een geperforeerd oppervlak. De padelbal lijkt op een tennisbal, maar is iets kleiner en heeft minder druk.

Puntentelling

De puntentelling in padel is hetzelfde als bij tennis. Punten worden geteld als 15, 30, 40 en game. Bij een gelijke stand van 40-40 (deuce) moet een speler twee punten op rij winnen om de game te winnen. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint met een verschil van minimaal twee games. Als een set eindigt in een 6-6 gelijkspel, wordt er een tiebreak gespeeld tot zeven punten, waarbij een verschil van twee punten vereist is om te winnen.

Serveren

De service in padel is onderhands en moet diagonaal gespeeld worden naar het tegenoverliggende servicevak. De speler moet de bal achter de servicelijn laten stuiteren en de bal tussen heup- en schouderhoogte raken. De bal moet eerst in het diagonale servicevak van de tegenstander stuiteren voordat deze de muur raakt. De serverende speler krijgt twee pogingen om een geldige service te slaan.

Spelverloop

Na de service wordt de bal over en weer gespeeld tussen de teams. De bal mag zowel direct na het stuiteren als na één keer stuiteren op de grond geslagen worden. De bal mag de muren raken, maar moet altijd binnen de lijnen van het veld blijven. Een speler mag de bal niet twee keer achter elkaar raken.

Punten scoren

Een team scoort een punt wanneer:

  • De tegenstander de bal niet correct terugslaat
  • De bal buiten de lijnen van het veld terechtkomt
  • De bal het hekwerk of de muur raakt voordat deze de grond heeft geraakt
  • De bal twee keer stuitert voordat de tegenstander deze kan raken

Fouten en sancties:

Er zijn verschillende situaties waarin een speler een fout kan maken. Hier zijn enkele voorbeelden van fouten:

  • Het niet correct uitvoeren van de service.
  • Het raken van de bal voordat deze over het net is gekomen.
  • Het aanraken van het net met het lichaam of het racket.
  • Het raken van de bal met iets anders dan het racket, zoals het lichaam of kleding.

Als een speler een fout maakt, krijgt het andere team een punt. In sommige gevallen kunnen scheidsrechters ook waarschuwingen of sancties uitdelen bij onsportief gedrag, zoals het herhaaldelijk uitdagen van beslissingen of het opzettelijk vertragen van het spel.

Conclusie

Padel is een opwindende en dynamische sport die spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus kan aanspreken. Door de basisregels onder de knie te krijgen, ben je klaar om je eerste padelwedstrijd te spelen en te genieten van deze fascinerende sport. Blijf oefenen, leer nieuwe strategieën en tactieken, en wie weet word jij de volgende padelkampioen!


You may also like

Bekijk alles
Example blog post
Example blog post
Example blog post